imgBostik
imgPlumbing World
imgQV NZ

Latest News

Building Today Magazine

Christchurch hub transformed into shoppers’ paradise

Christchurch hub transformed into shoppers’ paradise

Christchurch’s Enviro-Mark Gold-accredited shopping centre, The Hub, has received a $65 million facelift, designed by award-winning Australasian architecture firm The Buchan Group.

Shopping Centre Investments Ltd appointed The Buchan Group to provide design, documentation, building consenting, and construction monitoring for the project which features a 6000sq m anchor store, 70 specialty retail stores and a contemporary food court.

Transformation of The Hub, located in the Hornby, began in late 2012 after a land swap with the Christchurch City Council enabled the realignment of Chalmers Street and an increase of the centre footprint to 25,000sq m.

The Buchan Group senior associate Daren Alderson says delivering a design that built up to the new road boundaries, maximising the site, enabled the team to create an aesthetically pleasing exterior and highly functional interior.

“We approached the road realignment as an opportunity to incorporate curved elements to the facade, creating a spectacular view for motorists entering and passing the centre,” he says.

“The section facing Carmen Road and Chalmers Street now takes on a visually interesting form, leading to the substantial composite aluminium-clad northern entry, with two building elements linking the road to the building now clad in perforated stainless steel.

“Vertical metal and perforated stainless steel cladding, graphic panels on which the centre has elected to install Maori artworks, a black aluminium ribbon feature, and stepped parapets give the building interest in scale and form.

“Internally, a distinctive black ceiling recess, mirrored on the floor in terrazite, and surface-mounted black lights run from the main north entrance to the far side of the food court, leading the eye along the retail front.

“The new continuous concourse links the existing supermarket to the new anchor store, providing room for specialty stores, a new central food court, new amenities and parents’ room, and a new pedestrian entry from the expanded vehicle parking above.

“A natural palette of grey, black and white was rolled out for the entire centre to integrate the new build, and to modernise the existing shopping space.”

The Hub centralises Christchurch’s southern rural and urban communities, anchoring the adjacent bulky goods retail and trade supply precincts.

 

Share

Post a Comment


Search the Headlines


Visit the Archives

Read The Archives