Award-winning community living

0
182

Paraparaumu-based Cox & Sweetman Builders knows just what it takes to build top quality homes for the elderly and retired community.

 

Its entry in last year’s Registered Master Builders PlaceMakers House of the Year won the Housing New Zealand Community Development Award.

 

The three-unit property for Metlifecare Coastal Villas, located in the heart of the Kapiti Coast, was designed by Peter Davis Architecture. Great care was taken to ensure the units blended in with the surrounding retirement community village.

 

The villas are for those who want to enjoy their retirement in a community environment by the coast, away from the bustle of the city, but who also want to live privately and independently in a home of their own.

 

Considerable care was taken to ensure the comfort and the needs of people who were moving from their family home into a different type of accommodation were met.

 

The competition judges were extremely impressed with the builders’ workmanship. “These well-built units are a credit to the high standards maintained by Metlifecare in its focus on offering the elderly superior accommodation and lifestyle.”

 

Cox & Sweetman Builders’ workmanship and concern for their clients is admirable. ”Each villa has a single garage, two bedrooms (one large, one small) and a well-fitted-out and finished bathroom, with a support rail in the shower and separate toilet.

 

The design makes the most of natural light, which has been innovatively addressed with the use of skylights in the living and bathroom areas.

 

The north-facing living-dining area is spacious and warm, and has a facetted ceiling feature which raises the room’s height.All windows have been fitted with acoustic hush glass, and heating/air-conditioning is provided by a heat pump system. Storage is generous and includes a pull-down set of steps leading into a large attic area above the single garage built into each unit.

 

Emergency call buttons have been installed and offer the reassurance that help is not far away should it be needed. Every detail has been taken into consideration, down to the electric switch-plates which are larger than normal to cater for arthritic fingers.

 

The resort-style village has a Mediterranean look, and the villa exterior is plastered brick veneer except for a weatherboard feature wall at the entry.

 

The roof has coloured metal tiles and the whole exterior has been set off by the addition of a louvred pergola following the line of the roof. This provides a private shaded outdoor sitting area which is enclosed by a trellis fence.

 

Cox & Sweetman has built award-winning homes for those ready to enjoy their golden years.